Clickertraining

Wil je een betere band met je pony? Lijkt het je leuk om vrijheidsdressuur te doen of misschien wel horse agility? Dan is onze clickerdag op 18 juni 2022 iets voor jou!

Deze dag staat in het teken van trainen met clickertraining. Bij deze manier van trainen draait het om positieve bekrachtiging (R+). Dit betekent dat je beloond door iets leuks toe te voegen wanneer je pony het gewenste gedrag laat zien, bijvoorbeeld door een brokje te geven. De clicker is het signaal dat er een beloning aankomt, zodat de pony precies weet wat hij goed heeft gedaan.

Het voordeel van clickertraining is dat je pony steeds meer gemotiveerd wordt om iets leuks te verkrijgen en daardoor actief mee mag en wil werken. Dit maakt het een unieke trainingsmethode. Op deze manier kan je alles leren aan je pony. Niet alleen vrijheidsdressuur of Horse Agility, maar denk juist ook aan alledaagse handeling, zoals los stilstaan bij het poetsen en inspannen.  

Ananja Jorritsma (van Effectief Trainen) en Mitzi Jans nemen je deze dag mee in de wereld van clickertraining. We beginnen met theorie waarbij de basisprincipes, de leertheorie en praktijkvoorbeelden aan bod komen. Vervolgens is het tijd om aan de slag te gaan met de pony’s. Een lescombinatie bestaat steeds uit één pony en twee deelnemers. Door in tweetallen te werken kan je je meer richten op het leren van de clickertraining en het observeren van het juiste moment om de beloning te geven. Elke combinatie krijgt twee keer 20 minuten begeleiding van Ananja of Mitzi. Dit lijkt misschien niet lang, maar deze manier van trainen vergt veel denkwerk van zowel de deelnemers als de pony. Meerdere korte sessies werken daarom het beste. Daarnaast kan je natuurlijk mee kijken en leren van de andere lessen. 

Door de opzet van twee deelnemers per pony werk je, ook als je met je eigen pony komt, samen met iemand anders tijdens de les. Dit biedt een mooie kans om samen met een vriend of vriendin die geen pony onder de 1.10 cm heeft mee te doen! Of misschien deel je met iemand juist wel een pony en kan je na deze dag elkaar thuis ook helpen. Is vervoer lastig te organiseren, dan kan je zonder stress toch meedoen met deze leerzame dag, omdat je ook zonder eigen pony aan de lessen mee kunt doen. Zelfs als je niemand kent met een kleine pony, maar er wel bij wil zijn dan kan dat! Ananja stelt namelijk twee shetlanders beschikbaar om mee te trainen!

De clickerdag vindt plaats in Bennekom, op de locatie van Effectief Trainen. Mocht jij je pony meenemen, dan wordt er gezorgd voor een paddock waar hij kan staan. Er wordt gezorgd voor voldoende attributen waaronder clickers, beloningstasjes en beloningsvoer. Uiteraard mag je ook je eigen spullen meenemen. Heeft jouw pony specifieke dieet behoefte? Laat het dan weten, dan kunnen wij samen kijken naar een passende voerbeloning. 

De kosten zijn voor alle deelnemers gelijk, of je nu een pony mee brengt, aanhaakt bij iemand of gebruik wilt maken van een leenpony. Let op: Indien je jouw pony mee neemt zonder extra deelnemer, word je op de dag zelf gekoppeld aan een deelnemer zonder pony om in duo's te werken.

 

Datum: Wordt z.s.m. bekend gemaakt

Locatie: Bennekom

Tijd: 9.00 - 12.30 en 14.00 - 17.30 (Indien twee groepen)

 

De dag gaat door bij min. 10 inschrijvingen, bij meer dan 10 deelnemers kan de dag worden opgesplitst in twee dagdelen. Hiervoor kan je bij inschrijven je voorkeur aangeven. Dit biedt echter geen garantie dat je daadwerkelijk bij dit dagdeel zit ingedeeld. Uiteraard doen wij ons best. Zijn er andere zaken waar wij rekening mee dienen te houden, zoals met wie jij het liefst samen een duo vormt, dan kan je dit ook bij de inschrijving vermelden.