Training

Kan mijn pony deze rit aan qua conditie..?

Dat is een vraag die wij geregeld gesteld krijgen. Nou kunnen wij vanachter onze computer ook geen inschatting maken van de conditie van een pony, maar er zijn wel een aantal pijlers die we mee willen geven mocht je twijfelen. Zodat je zelf in kan schatten of jouw pony daadwerkelijk de rit vol kan houden.

 

Al onze ritten zijn ongeveer 20 km lang met een gemiddeld tempo van 6-7km per uur. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Is mijn pony lang genoeg beleerd en heeft hij voldoende ervaring om veilig een rit te rijden
  2. Kan mijn pony thuis een rit aan van deze lengte in dit tempo?
  3. Is mijn pony de dag daarna ook zonder ongemakken van deze inspanning?
  4. Is mijn pony gewent om met meerdere dieren een rit te maken?

 

Als alle vragen met JA beantwoord kunnen worden, dan is het zeer waarschijnlijk dat je een rit met SMR goed uit kunt rijden.

Wanneer je nee moet antwoorden op een van deze vier vragen, kijk dan hieronder hoe je hier een JA van kunt maken.

 

Is mijn pony lang genoeg beleerd en heeft hij voldoende ervaring om veilig een rit te rijden - NEE

Een jonge en onervaren pony is een extra risico voor de groep. Wij willen dat iedereen een leuke rit kan rijden en willen daarom alleen ervaren pony's mee. Natuurlijk hoeft deze ervaring van de pony niet te bestaan uit vele jaren van bewezen staat van dienst, maar je moet wel het vertrouwen hebben dat je veilig jezelf binnen de groep kunt bewegen. De ene pony is hier na een paar maanden al klaar voor, de andere pas na een jaar. Schat je pony zelf in, maar overschat het niet. Vooral voor jonge pony's kan een rit zoals met SMR heel indrukwekkend zijn de eerste keer. Geef je pony de tijd zodat hij er klaar voor is.

 

Kan mijn pony thuis een rit aan van deze lengte in dit tempo - NEE

Het is belangrijk dat jullie thuis ook met twee hoeven in de neus een soortgelijke rit kunnen rijden. Meten is weten, met bijvoorbeeld de gratis apps Equilab of Mijn Routes kun je jouw ritten meten. Zo kun je zien wat de lengte is van jouw rit en welke gemiddelde snelheid jullie rijden. Op deze manier kun je meten wat jouw pony aan kan en kun je dit zo nodig verder uitbouwen totdat je wel die 20km makkelijk uit kan rijden met een goede gemiddelde snelheid. Je kunt hierbij het onderstaande schema gebruiken en instappen bij jullie huidige niveau.

 

Is mijn pony de dag daarna ook zonder ongemakken van deze inspanning - NEE

En als je dan deze 20km rijdt met een gemiddelde van 7km per uur, hoe voelt jouw pony zich de volgende dag? Ondervindt hij toch ongemakken zoals spierpijn of andere ongemakken, dan is zijn conditie nog niet voldoende. Probeer zijn training rustig uit te breiden en werk naar die 20km toe. Je kunt hierbij het onderstaande schema gebruiken en instappen bij jullie huidige niveau. Let op: het schema hieronder is gericht op 12km, tegenwoordig rijden wij ritten rond de 20km lang.

 

Is mijn pony gewent om met meerdere dieren een rit te maken - NEE

Voor sommige pony's is het meelopen in een groep, zoals met de ritten van SMR best een flinke kluif. Ineens zoveel andere pony's bij elkaar, op alles en iedereen letten, het kan heel indrukwekkend zijn. Let daar ook op wanneer je naar de conditie van jouw pony kijkt. Ga je een eerste keer mee, dan is het belangrijk als je niet weet hoe hij in een groep reageert, dat je zijn conditie extra in de gaten houdt vooraf. Het zal namelijk extra veel van hem vragen als hij zich tijdens de 20km ook nog flink druk loopt te maken.

 

Onderstaand schema gaat tot 12km, inmiddels tijdens wij gemiddeld 20km per rit. Het schema kun je zelf uitbouwen tot 20 km.