Lange Teugel Clinic

Omdat dit vorig jaar een geliefd onderdeel was, bieden wij het lange lijnen dit jaar weer aan!

Tijdens deze clinic (30 minuten) ga je in een kleine groep (meer) leren hoe je je paard kunt gymnastiseren aan de lange teugel. Samen met een instructrice ga je kijken waar jullie als combinatie staan en wat je nodig hebt om verder te komen.

 

Lange teugelen

Werk aan de lange teugel is een ontzettend leuke en uitdagende aanvulling op je training. Je kunt onbelast oefeningen vragen aan je pony die met de wagen wat lastig zijn; denk maar aan kleine voltes, zijgangen en achterwaarts. Je hoeft niet helemaal op te tuigen èn je kunt in een half uurtje al een heel pittige training doen met je paard dus ook handig als je wat minder tijd hebt, of als het weer een beetje tegen zit. Bovendien krijg je het er zelf ook goed warm van, dus ideaal voor de winter!

De clinic wordt gegeven door Roos Kalshoven. Zorg dat je voor de clinic je pony alvast los gestapt hebt zodat je optimaal gebruik kan maken van de tijd die er is.

 

Niveau

De groepjes worden ingedeeld op niveau zodat de clinic aansluit bij wat je op dat moment kan. Heb je nog nooit achter je pony gelopen met de lange teugel, of heb je weleens een enkele poging gedaan? Dan word je ingedeeld in de beginnersgroep om een goede start te maken met de basis want die is ontzettend belangrijk, het is je fundament.

Heb je vaker aan de lange teugel gewerkt dan kun je je opgeven voor de ervaren groep, daar gaan we kijken of de puntjes mooi op de ‘i’ staan en welke oefeningen een leuke uitdaging voor jullie zijn.

Twijfel je? Neem dan even contact op om te overleggen.

 

Over de instructeur - Roos Kalshoven

Hai, mijn naam is Roos Kalshoven .

Jaren geleden ben ik begonnen met lange teugelen om het werk nog meer af te wisselen en ze dressuurmatiger te kunnen doortrainen. Het mooie van lange teugelen vind ik dat het paard onbelast aan het werk is, toch zoveel mogelijk zijn lijf gebruikt en tegelijkertijd ook zijn hersens moet gebruiken.

Ik heb thuis een 20 jarige shetlanderruin Nelson vd Kikkert staan en een NMPRS ruin Naughty Dolls Hakuna Matata (Mattie) van 11 jaar oud. Beide pony’s lopen voor de wagen en aan de longe, zowel enkele lijn als dubbele longe.

Nelson beheerst inmiddels de zijgangen en zijn we al lichtelijk begonnen met het galopwerk op te pakken. Mijn doel met hem is om hem nog meer door het lijf te krijgen en de aanleuning te versterken. Mattie heeft door wat domme acties in het verleden het lange teugelwerk nog niet helemaal onder de knie zoals ik het graag zie, maar ook met hem begint er progressie in te komen. Bij hem ligt op dit moment vooral de nadruk op stelling en buiging verbeteren. Daarnaast vindt hij het ook heel moeilijk om zijn aandacht er langere tijd bij te houden dus moet ik zelf goed op blijven letten dat de training niet te lang duurt.

Inmiddels ben ik zelf al 10 jaar aan het lange teugelen en sinds een jaar of 4 geef ik er ook les in. Het leuke van lesgeven is de kennisoverdracht. Het aanreiken van kleine stukjes informatie waardoor iets opeens heel begrijpelijk wordt. Bij de ene persoon werkt dit door het bijvoorbeeld even voor te doen waardoor ze het kunnen zien terwijl bij een ander het juist werkt als ik de oefening heel theoretisch benader. Dat zoeken naar de juiste manier is wat het steeds een uitdaging maakt.

Ik hoop jullie met de indoordag allemaal een mooi stukje op weg te kunnen helpen. De ene misschien door een interessante kennismaking te verzorgen en de andere misschien wel al met een nieuw stukje informatie.

Groetjes Roos