Bitfitsessie voor mini's

Datum:  zondag 30 juni 2024

Bitfitter: Nicole van Dishoeck, Bit op Maat (ICPBC gecertificeerd)

Locatie: Steenweg 4 Waardenburg

Tijd: vanaf 10.00 uur

Kosten: 55 euro per pony


Het bitfitten wordt steeds meer bekend en mensen worden zich er bewuster van dat een bit op maat een erg belangrijk onderdeel is in het algehele management, ook in dat van een kleine menpony.

Een niet goed passend bit heeft als gevolg dat de pony geen fijne aanleuning heeft en zich niet wil of erger nog, niet kan ontspannen. Spanning in de mond en kaak werkt door naar de rest van het lichaam, en laat zich terug zien in een strakke hals en rug en het vermindert kunnen ondertreden van de achterhand.


Wat kun je verwachten van deze bitfit sessie

 • Geschikt voor aangespannen pony's met een bitmaat rond 9,5-10,5cm. We hebben diverse menbitten in deze maten liggen die je onder begeleiding van Nicole gaat proberen. Een bit gevonden die bij jullie past? Dan kun je deze via Nicole aanschaffen, of zelf via jouw eigen winkel naar keus.
 • Je wordt ingedeeld per twee aanspanningen in een sessie van 1,5 uur. Uiteraard kun je aangeven in de opmerkingen wanneer je samen met iemand in een sessie ingedeeld wil worden.
 • Let op: standaard alleen enkelspan. Rijd je altijd tweespan en wil je in tweespan de bitfitsessie doen, dan geef je beide pony's apart op, geef in de opmerkingen aan dat je in tweespan komt. De sessie zal alleen met deze twee pony's in het tweespan zijn dan.
 • We beginnen zonder wagen, met hoofdstel en eigen bit en verder opgetuigd, zodat de pony zo voor de wagen kan na de inspectie van de mond.
 • De mond, tong, gehemelte en voorste deel van het gebit wordt geïnspecteerd.
  Hierbij wordt o.a. gekeken naar de vorm en dikte van de tong, de lippen en het gehemelte, dit om alvast een inschatting te maken welk bit anatomisch past bij de mond. 
 • De spieren van het hoofd, het kaakgewricht en de hals worden nagekeken op eventuele gevoeligheden. De kaakspieren en het kaakgewricht kunnen een goede indicatie geven of de pony aan een zijde problemen heeft en de hals wordt bevoeld op buigingsbeperkingen.
 • Het hoofdstel wordt gecheckt op pasvorm. Het bit is onlosmakelijk verbonden met het hoofdstel, deze moet goed van pasvorm zijn en goed op maat zitten.
  Soms is een kleine aanpassing van het hoofdstel alleen al voldoende om een probleem op te lossen.
 • Na de check wordt de pony ingespannen en ga je eerst met het eigen bit rijden, daarna beginnen we met het uitproberen van diverse bitten die beschikbaar zijn tijdens de bitfitsessie. Buiten het beeld dat de pony geeft, is het gevoel van de menner zeer belangrijk en wordt tijdens het rijden steeds teruggekoppeld, zodat er samen met jou als combinatie een  keuze gemaakt wordt voor het juiste bit waarbij de pony het fijnste gevoel geeft.
 • Voor de wissel van het bit wordt de pony steeds uitgespannen en wordt het bit gewisseld. Voor een vlotte doorstroom is het daarom aan te raden om een groom mee te nemen die je hierbij kan helpen.

De bitfitsessie wordt georganiseerd op het terrein van Bit op Maat, goede rijbak beschikbaar op deze locatie, parkeren op grote parkeerplaats vlak bij de locatie.