Klassieke dressuur lange teugel clinic

Harskamp - zaterdag 24 juni 2023

Paarden trainen op een gezonde en begripvolle wijze, waarbij het fysieke en mentale welzijn van het paard centraal staat.


Werk aan de Lange Teugel is een vorm van dressuur waarbij je naast/achter je pony loopt en vanuit die positie alle oefeningen tot en met Grand Prix kunt laten uitvoeren met behulp van enkel teugel-, stem- en zweephulpen.

Het is een kunstvorm uit de klassieke rijkunst. Bij het werk aan de lange teugel is wederzijds vertrouwen en begrip een must. Voorbereiding en weten waar je mee bezig bent is essentieel. Een hele uitdaging, voor mens en pony, waar je tijdens deze clinic heel veel over leert! Je kunt op ieder niveau meedoen en je krijgt les op jouw niveau. Dat kan zijn dat je net (of nog net niet) begonnen bent en aan jullie basis gaat werken waarmee je thuis verder kunt werken, of dat je al zeer bedreven in het lange teugelen bent en een verfijning of nieuwe blik op je training zoekt om weer een stapje verder te komen met jouw puzzel.

De klassieke dressuur streeft naar fysieke en mentale gezondheid van paarden. Om het mogelijk te maken dat bewegen voor jouw pony fysiek gezond is, wordt er nauwkeurig gekeken naar de biomechanica. Er wordt gekeken naar de natuurlijke reflexen, scheefheden, natuurlijk evenwicht, welke spieren moet het dier kunnen ontspannen, wat moet hij leren aanspannen, etc. Voor de mentale gezondheid van het paard is het belangrijk dat je met lichte hulpen kan werken. Door te begrijpen waarom jouw pony reageert zoals hij reageert, ontstaat er begrip en een nog mooiere samenwerking.

 

Tijdens deze clinic word je een dag ondergedompeld in de klassieke dressuur aan de lange teugel, gegeven door paardentrainer, instructeur, ruitercoach en NCSHA instructeur Colette Nummerdor (klik op haar naam voor meer info over haar op haar eigen website).

Het programma ziet er als volgt uit:
09.30 Aankomst // pony's in de paddocks, ontvangst met wat lekkers.
10.00-11.00 Theorie uurtje met presentatie die je mee krijgt
11.30-12.30 Duo les 1
12.30-13.30 Duo les 2
13.30 -14.30 Lunch met vragen
14.30-15.30 Duo les 3
15.30-16.30 Duo les 4
17.00 uur vertrek naar huis.

Voor de pony's is een plekje in de paddock wanneer zij niet aan het werk zijn, uiteraard gescheiden van elkaar, of samen wanneer gewenst. Iedere deelnemer wordt ingedeeld voor één duo les en bij de andere duo lessen kun je als toeschouwer leren van de combinaties in de bak. We zorgen voor een installatie waarbij het geluid van de instructeur te horen is bij de toeschouwers, zodat jullie alle duo lessen mee kunnen leren en aantekeningen kunnen maken.

Er zijn ook plekjes beschikbaar voor deelnemers zonder pony, die doen van begin tot einde helemaal mee, maar hebben dan geen les. Heb je geen vervoer of geen Shetlander, dan kun je gewoon meedoen op deze manier. 

Wat neem je zelf mee?

Tijdens de lessen wordt met de pony gewerkt met een goed passend hoofdstel (met of zonder bit) of kaptoom. Daarbij heb je lange teugels nodig (van bijv. 4m. of 5m.) en een lange dressuurzweep. Wanneer je een van deze beide niet hebt kun je deze van ons lenen. Geef dit aan in de aanmelding bij opmerkingen. Je hoeft geen cap op tijdens de les, maar dat mag natuurlijk wel.

Voor de drie lessen waarbij je toeschouwer bent, heb je een stoel nodig (denk aan een opvouwbare campingstoel) en aangeraden wordt iets waar je aantekeningen mee kunt maken. Een iPad of gewoon pen en papier. Het geluid zal tussen de toeschouwers geplaatst worden, dus die kun je altijd horen. 

Bij de lunch zorgen wij voor drinken, neemt je zelf een boterham mee? Omdat er veel verschillende dieetwensen zijn, is het 't makkelijkst wanneer iedereen zelf een boterham meeneemt. Dan weet je ook zeker dat je altijd eet wat je lekker vindt.Klassieke dressuur lange teugel clinic
Datum: zaterdag 24 juni 2023
Locatie adres: Blaakweg 18 Harskamp
Kosten: €49,50 deelnemer met pony // 24,50 euro deelnemer zonder pony

  • Pony dient minimaal 3 jaar oud te zijn en voldoende bevestigd met stem-, teugel- en zweephulpen om veilig de clinic te kunnen lopen.
  • Bitloos is toegestaan met een correct bitlooshoofdstel.
  • Hengsten zijn welkom, maar mogen geen gebruik maken van de paddock helaas. Er zijn stallen beschikbaar.
  • Deelnemende pony's tot 1.15m, wanneer er ruimte is op de startlijst evt. voor een hogere stokmaat, dit in overleg.
  • Bij afmeldingen tot 1 week voor de datum van het evenement wordt het volledige bedrag -/- €7,50 administratiekosten retour gestort. Bij afmeldingen binnen een week is er geen retour meer mogelijk.