Roemeense Paarden in Nood

Lekker mennen met je pony, dat is genieten. Zeker als je ziet dat je pony er ook plezier in heeft.

Helaas is dat niet overal zo vanzelfsprekend.

Roemenië is een van de armste landen van de EU, vooral zigeuners hebben geen gas, elektra of stromend water en mensen zijn afhankelijk van hun werkdier om een beetje geld te verdienen. Met het weinige geld dat de mensen verdienen wordt eerst de familie gevoed, hun paard staat helaas op de laatste plaats. Hun pony of paard inspannen voor hun plezier zit er helaas niet in. Veel van de werkpaarden in Roemenië leven onder erbarmelijke omstandigheden. Ondanks de tientallen kilometers die ze dagelijks moeten afleggen ze zijn soms ondervoed, ziek, kreupel en hebben ze pijn. Medische verzorging en hoefverzorging gebeuren niet of nauwelijks en vaak door mensen die daar helemaal niet voor geschoold zijn.

Deze zieke, magere paarden worden aan het eind van het seizoen losgelaten om zelf maar te overleven, ze worden zwerfpaard.

Hoe helpt de Stichting?
De Stichting heeft als doel het welzijn van de Roemeense werkpaarden te verbeteren. Dit doet ze door het bieden van gratis medische noodhulp; het geven van educatie over de juiste verzorging van paarden; het verstrekken van gratis hoefijzers aan paardeneigenaren (onder voorwaarden!); en politieke beïnvloeding op lokaal en nationaal niveau.
Een behoorlijke klus die, naast vrijwillige menselijke inzet, ook geld kost. Dit geld wordt onder andere ingezameld op de verkoopdagen in Klarenbeek. Op deze verkoopdagen, die inmiddels steeds bekender en drukker bezocht worden, worden gedoneerde paardenspullen verkocht waarbij de opbrengst volledig voor de werkpaarden in Roemenië is. Dekens, hoofdstellen, halsters, bitten en ruiterkleding, alles wordt voor een leuke prijs aangeboden op de verkoopdag. De spullen voor de verkoop kan je dus doneren aan de Stichting. Er zijn een behoorlijk aantal inzamelpunten waar je de spullen kunt brengen. De vrijwilligers van de inzamelpunten zorgen er dan voor dat de spullen in Klarenbeek terecht komen.

Van de opbrengst worden projecten georganiseerd. Een team vrijwilligers gaat naar Roemenië om daar paarden te helpen. Ze gaan naar het dorpsplein waar vooraf aangekondigd is dat de stichting komt. Paarden krijgen er hulp in de vorm van een hoefsmid, tandarts en veearts, wel met de voorwaarde dat de wachtende paarden uitgespannen worden, water krijgen en netjes behandeld worden.

Wat kan jij doen om te helpen?
Op de Wedstrijddag zal er een stand aanwezig zijn. De stand, aanwezig in het strodorp, is herkenbaar aan de banner van de stichting. Je kan hier op de wedstrijddag je spulletjes doneren. Heb je geen spulletjes maar wil je wel graag helpen? Geen zorgen, we zorgen ervoor dat er een Collectebus aanwezig is zodat je toch je bijdrage kan doen.

Wil je meer informatie over de stichting kijk dan op http://roemeensepaardeninnood.nl