Lange Teugel FAQ's

We hebben hieronder een aantal antwoorden op de meest gestelde vragen alvast neergezet. 

Welke outfit trek je aan tijdens jouw Lange Teugel proef?
Je draagt een lange broek met nette, platte schoenen/ laarzen, een bloes/ trui/ jasje met lange mouwen, handschoenen en een cap. De kleuren en de combinaties bepaal je zelf. Je kunt er bijvoorbeeld ook een sjaaltje of plastron bij doen, dat is naar eigen inzicht. Je presenteert jezelf netjes voor de jury, maar het is niet verplicht om in wedstrijdtenue te kleden. Het mag natuurlijk wel. Wedstrijd tenue is witte rijbroek, rijlaarzen, rijjasje, plastron, witte handschoenen en cap. Tijdens de thuis video kun je deze outfit ook aan, maar dat is niet verplicht. Wordt wel gewaardeerd.
----------------------------------

Op welke positie loop je naast je pony tijdens het Lange Teugelen?
Je loopt dicht achter de pony of naast de flank, aan de binnenkant van jouw pony ten opzichte van de rijbaan. Veiligheid staat voorop en je mag zelf de keuze maken op welke positie je loopt zowel tijdens de video als in de rijbaan tijdens de wedstrijd. 

----------------------------------

Welke proef kies je?
Kun je al wel aardig sturen, maar is een drafje nog uitdagend voor jullie? Dan kies je voor Makkelijk. Komt de draf al veel makkelijker en is dat een prettige gang voor jullie beide, maar ben je nog bezig met de basis figuren, dan ga je voor Middel. Ben je comfortabel met het Lange teugelen en al meer bezig met de gevorderde oefeningen vanaf de grond, ga dan voor Moeilijk. Ben je echt al aan het werk met de hogere oefeningen, daag jezelf dan uit met de Maestro proef. Alle proeven kun je hier op de website vinden.

----------------------------------

Als je halthoudt bij bijvoorbeeld X, sta jij dan op X of de pony?
Bij het halthouden, staat jouw pony met de middenhand op de X.

----------------------------------

Bepaalde figuren in de proef zijn niet bekend bij je of je vindt het onduidelijk hoe je deze rijdt?
Stuur ons een berichtje onderaan deze pagina en dan leggen we hem graag aan je uit.

----------------------------------

Welke optoming heb je nodig voor je pony?
Een hoofstel met of zonder bit, met teugels die lang genoeg zijn zodat je op een comfortabele plek bij je pony kan lopen. Verder heb je een zweep. Hulpen worden gegeven met teugels, stem en zweep. De zweep houd je doorgaans vast in de binnenhand, maar wordt tijdens de proef, net zoals in de dressuur onder het zadel, niet overgepakt. Ook groet je niet met de hand waarmee je de zweep vasthoudt. Overigens is het groeten vrij met de linker- of de rechterhand.

----------------------------------

Mag je ook bitloos?
Jazeker, als je maar wel een bitloos hoofdstel gebruikt. Een kaptoom of halster is niet toegestaan in de ring.

----------------------------------

Lange teugel en lange lijnen, is dat hetzelfde?
Nee, het zijn twee verschillende soorten training. Aan de lange lijnen loop je zo'n twee meter of meer achter de pony, de menpositie wordt dit ook genoemd. Het leidsel loopt door de lichtogen van een singel of schoftje. Er wordt voornamelijk voorwaarts getraind en verder geen verzameling gevraagd.

Werken aan de lange teugel is afgeleid van onder het zadel rijden. De pony voert hierbij bijna alle oefeningen van de klassieke dressuur uit onder begeleiding van zijn berijder, die niet in het zadel zit, waarbij deze met twee lange teugels en lichtelijk zweep gebruik de pony leidt. Dit doe je doorgaans zonder singel.

----------------------------------

Waar kan mijn pony staan op de dag van de wedstrijd?
Op de dag van de wedstrijd is er een zandpaddock beschikbaar voor jouw pony. Voor iedere pony hebben we een eigen paddock beschikbaar, maar uiteraard mogen ze ook gezellig samen staat met een vriendje als je dit graag wil, geef dit aan in de opmerkingen. Er kunnen tot 3 pony's in één paddock. Er zijn ook stallen beschikbaar wanneer gewenst. Hengsten zijn welkom, maar mogen enkel op stal. Je kunt hier de gehele dag gebruik van maken, waardoor je op je gemak alle proeven kunt kijken en de presentatie kunt volgen. Wel zelf hooi en een drink emmer meenemen.

----------------------------------

Welke voorzieningen zijn er op de locatie?
Naast een paddock voor je pony, of eventueel een stal, is er een keukentje, kleine kantine, water, koffie en thee en een toilet aanwezig, maar geen verkoop van snacks, broodjes of drinken. Dit kun je het beste zelf meenemen.

----------------------------------

De startlijst
Tijdens de wedstrijd start iedereen op een vooraf aangekondigde tijd die je uiterlijk een week van tevoren via een mailtje doorgestuurd krijg. Er is voldoende ruimte om goed los te rijden, neem daar de tijd voor die je nodig hebt. Hoe lang dit is, kun je zelf het beste inschatten naar aanleiding van jouw trainingen. We hebben uiteraard het streven om de tijden van de startlijst aan te houden, maar er bestaat altijd een kans dat we wat uitlopen.

----------------------------------