Hoe gaat een Shetdurance

Na inschrijven en betaling van het startgeld kom je op de startlijst. Deze startlijst wordt uiterlijk 1 week van tevoren gepubliceerd en verzonden naar de deelnemers, samen met de route die je gaat rijden. Na publiceren van de startlijst heb je nog 48 uur om wijzigingen door te geven, daarna maken we de startlijst definitief.

Aanmelden

Vanaf 1,5 uur voor de eerste start gaat het parkeerterrein open. Zorg ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent. Bij aankomst meld je je aan bij het secretariaat en ontvang je een startnummer. Hiervoor betaal je €5,00 borg. We kunnen niet wisselen, je mag ook een ander briefgeld inleveren. Dit krijg je uiteraard weer retour bij inleveren. Wanneer de paspoorten in orde zijn, d.w.z. de pony is correct gevaccineerd, ontvang je jouw veterinaire kaart. Hou deze goed bij je, deze heb je de gehele wedstrijd nodig en lever je aan het einde weer in.

Voorkeuring

Je start met jouw pony('s) voor te brengen bij de voorkeuring. Je kunt je melden bij de vetgate ringmeester. Dit gebeurd aan de hand, enkel met halster om of hoofdstel in. De dierenarts bij de vetgate controleert op een aantal punten en wanneer deze keuring succesvol wordt volbracht, mag je inspannen en aan de start verschijnen. Let op, zorg ervoor dat je op tijd start met de voorkeuring, zodat je nog voldoende tijd hebt om in te spannen en los te rijden. Het kan zijn dat je even moet wachten, neem dus ruim de tijd. De uitkomsten van de voorkeuring worden genoteerd op de veterinaire kaart.

Starten

Na een succesvolle voorkeuring ga je inspannen en losrijden. Je start individueel volgens de startlijst, de start is op ongeveer 5 min rijden van het losrijterrein. Zorg ervoor dat je je op tijd, enkele minuten voor starttijd, meldt bij de start official die bij Start staat.

Het parcours rijden

Wanneer je over Start bent gereden, gaat jouw tijd lopen en is de wedstrijd begonnen. Je rijdt de aangegeven route waar je je voor op hebt gegeven. Tijdens de route krijg je hulp van officials die bij een oversteek of bij een hek staan. Dit hoef je niet alleen te doen, dus zonder groom kan dat ook prima. Het is op het traject toegestaan om elkaar met een gepaste snelheid in te halen, geef dit duidelijk aan bij inhalen bij de persoon die je wilt inhalen.

De route is met pijlen aangegeven. Tijdens de route vind je km aanduidingsbordjes. Op 500m voor de finish wordt de afstand tot de finish aangegeven. Dit zodat je op tijd kunt uitstappen en jouw pony('s) met een goede hartslag over de Finish komt.

Je rijdt het parcours met een minimaal gemiddelde snelheid van 7km per uur en een maximale gemiddelde snelheid van 14km per uur over het gehele parcours. Dit wordt berekend met de door jouw gereden tijd die geklokt wordt door de organisatie, plus eventuele straftijd, over de parcourslengte van jouw categorie zoals bij de wedstrijdorganisatie bekend. Wanneer jouw gemiddelde snelheid lager ligt dan 7km per uur krijg je 15 minuten straftijd. Wanneer jouw gemiddelde snelheid hoger ligt dan 14km per uur, dan volgt uitsluiting. Zorg er dus voor dat je zelf onderweg goed jouw tijd en snelheid in de gaten houdt. Dit kun je doen met een stopwatch of bijvoorbeeld een app zoals Endomondo of een sporthorloge zoals de Polar Watch. Al deze hulpmiddelen zijn toegestaan tijdens de wedstrijd.

Finish keuring

Wanneer je over de Finish komt, wordt direct de hartslag van jouw pony('s) opgemeten door een official. Deze hartslag mag niet hoger zijn dan 64 slagen per minuut (BPM) bij aanbieden. Is de hartslag 64 BPM of lager? Dan heb je het parcours afgerond en is jouw gereden tijd definitief. Is de hartslag hoger dan 64 BPM, dan krijg je 15 strafminuten bovenop jouw gereden tijd en moet je na 15 minuten nogmaals jouw pony('s) aanbieden voor de tweede en laatste meting. Is de hartslag na de tweede meting 64 BPM of lager? Dan heb je het parcours afgerond en is jouw gereden tijd plus 15 strafminuten definitief. Is de hartslag hoger dan 64 BPM? Dan volgt uitsluiting.

Nakeuring

De wedstrijd is nog niet voorbij. Na een geslaagde hartslagmeting bij Finish ga je uitspannen, naverzorgen en binnen 30 minuten na verlaten van de Finish keuring, bied je jouw pony('s) aan bij de vetgate. Dit gebeurd aan het halster of hoofdstel. Hier wordt de pony onderworpen aan een nakeuring. Wanneer deze nakeuring positief wordt afgerond, ben je klaar. De uitkomsten worden genoteerd op de veterinaire kaart.

Veterinaire kaart inleveren

Nu heb je alle delen van de Shetdurance doorlopen en lever je jouw veterinaire kaart in bij het secretariaat. Lever daar ook direct jouw startnummers in en dan ontvang je de borg retour.

Klassement

Het klassement wordt opgemaakt op basis van de hoogst gereden gemiddelde snelheid. In geval van ex-aequo plaatsing is de hartslag van de finishkeuring bepalend. De deelnemer wiens paard de laagste hartslag heeft wordt het hoogst geklasseerd. In geval van meerspannen wordt van ieder span het paard met de hoogste hartslag vergeleken. Is ook deze gelijk, dan bepaalt de hoofd wedstrijddierenarts de uitslag op basis van de veterinaire keuringen.

Prijsuitreiking

Het ligt even aan de dan geldende regels van het RIVM hoe de prijsuitreiking wordt gehouden. Dit laten we de deelnemers weten bij het verzenden van de startlijst. Bij een prijsuitreiking op locatie, zal deze aan het einde van de wedstrijd plaatsvinden wanneer iedereen binnen is.

Uiteraard hoef je hier niet op te wachten als je dit niet wilt. Echter, wanneer je besluit eerder te vertrekken, kun je geen aanspraak meer maken op eventuele gewonnen prijzen. Deze worden niet nagestuurd. Jouw plaatsing blijft, maar de prijs schuift door naar de volgende deelnemer die wel aanwezig is.

Wedstrijdtenue

Het dragen van een goedgekeurde cap op de wagen op het wedstrijdterrein is verplicht, zowel voor menner als voor de groom. Altijd en geen discussie over mogelijk. Wanneer menner en/of groom zonder cap rijdt op welk moment dan ook, loop je het risico gediskwalificeerd te worden. Menner is verantwoordelijk voor zijn groom.

Aangeraden kleding voor menner en evt. groom is marathon outfit. Dit betekend dat de kleding keuze redelijk vrij is (let op: geen korte broeken), Shetlander Menritten trui of polo is uiteraard erg leuk! Een bodyprotector is niet verplicht.