Rechtrichten clinic

Tijdens de Rechtricht clinic krijg je in een kleine groep een les van ongeveer 35 minuten waarbij je onder leiding van een instructeur met jouw pony aan de slag gaat met het rechtrichten.

 

Rechtrichten

Een pony is, net als een mens, van nature “links- of rechtshandig”. Oftewel, de pony heeft een zogenaamde moeilijke en makkelijke kant. Met het rechtrichten train je je pony om de spieren aan beide kanten even sterk te maken. De spieren aan beide kanten van je pony worden zodanig getraind dat je pony naar beide kanten even goed kan buigen. Rechtrichten kan gebruikt worden als basistraining van ieder paard of iedere pony, maar ook voor het balanceren van je menpony.

Wanneer je de clinic start, willen we je vragen om alvast goed losgestapt te zijn, zodat we optimaal gebruik kunnen maken van de tijd. In de ring heeft jouw pony een halster aan, of een kaptoom als je die hebt. Neem verder een halstertouw en een zweepje mee.

 

"De dressuur is er voor het paard, het paard is er niet voor de dressuur."

De Academische Rijkunst heeft zich ten doel gesteld de oude kennis van de klassieke rijkunst op een biomechanisch en ethisch correcte wijze te herontdekken en over te dragen. Er wordt gestreefd naar een mentaal en fysiek gebalanceerd paard, dat zich sterk en trots voelt. Academische rijkunst is dus: Nadenken over het hoe en waarom van een bepaalde oefening! Hoe voeren we de oefening uit met het gunstigste effect voor het paard? Waarom deed men deze oefening vroeger? En: Waarom doen we dit nu? Deze opleiding van mens en paard vormt de basis voor de Academische Rijkunst, maar ook voor alle andere manieren van trainen!

 

Niveau

Heb je geen kennis van rechtrichten en nog nooit iets met de basis van het rechtrichten gedaan, of wel eens geprobeerd, maar je wist niet goed hoe en wat? Dan heb je weinig tot geen ervaring. In deze groep leer je de basis van het rechtrichten. Heb je vaker aan rechtrichten gedaan en ken je de basis?  In de gevorderden groep ga je hierin nog een stapje verder en ga je werken aan de oefeningen op een wat hoger niveau.

 

Over de instructeurs Joëlle de Sterke en Judith van Esch

Joëlle
In 2009 ben ik in aanraking gekomen met het Rechtrichten volgens de Academische Rijkunst. 
Vingino had op dat moment last van zijn rug en kon een tijd lang niet bereden worden. Het werken aan de hand heeft hem soepeler en sterker gemaakt. Na ruim een half jaar kon hij weer bereden worden. Na het volgen van een Master Class in de Academische Rijkunst ben ik mee gaan rijden in de clinics van Bent Branderup, grootmeester en oprichter van de Academische Rijkunst. In augustus 2015 heb ik daarbij mijn Squiretest gehaald. 

Met paarden werken betekent aan jezelf werken. Ik heb veel geleerd van alle instructeurs van wie ik les kreeg, maar de paarden zijn de grootste leermeesters. Het mooie is ook dat je je altijd weer verder kunt ontwikkelen. Dit wil ik graag overbrengen aan anderen. Voor mij staat voorop dat ik theorie, gevoel en techniek wil samenbrengen op een manier waarbij paard en trainer samen één worden. Belangrijk
daarbij is voor mij de vraag: Waarom deze oefening? Zodat je weet: gaat mijn paard hier iets aan hebben? Je gaat nadenken over waarom, wanneer, en past dit bij mij en mijn paard?

 

Judith van Esch
Sinds 2009 train ik mijn paarden in de Academische Rijkunst. Mijn paard Fiedel voelde zichzelf niet echt begrepen en uitte dat in heel veel negatief gedrag. Vooral heel hoog bokken was zijn ding. Na hem helemaal fysiek na te hebben laten kijken ben ik een goede instructeur gaan zoeken die mij zou willen gaan helpen. Ondertussen heb ik les van verschillende instructeurs uit binnen en buitenland om zoveel mogelijk kennis op te doen, je bent namelijk bent nooit uitgeleerd.
Vorig jaar heb ik mijn grondwerk/ longe test gehaald.

Academische rijkunst is voor mij een manier van trainen waarbij je je jezelf en je paard altijd uit blijft dagen om het zo goed, zo mooi en zo ontspannen mogelijk te laten zijn. Ik zeg altijd het is net boetseren. Je “ kneed” het paard in de vorm die je wilt hebben. Dat doen we door middel van wijken voor druk.
Biomechanisch wil je het paard steeds beter in balans krijgen zodat hij jou als ruiter kan gaan leren dragen. Zo houd je je paard gezond en kun je tot op hoge leeftijd samen blijven leren en genieten.
 
Heel graag nemen wij jullie mee om kennis te maken met de Academische Rijkunst.